Effectievere behandeling...

Deze Belgische richtlijnen voor insulinetoediening moeten leiden tot een effectievere behandeling, betere klinische resultaten en een aanzienlijke kostenbesparing.

  • Algemeen geldt dat insuline op de juiste manier en in het juiste weefsel moet worden toegediend om optimaal te werken.
  • Insuline wordt in het subcutaan weefsel (SC) geïnjecteerd, niet intramusculair (IM) of intradermaal (ID). Als insuline IM of ID geïnjecteerd wordt, wordt de opname en de werking van insuline onvoorspelbaar. Dat leidt tot een suboptimale bloedglucoseregeling.
  • Insuline Regular (R) en insuline Neutral Protamine Hagedorn (NPH) worden sneller opgenomen in de arm en buik dan in de billen en dijen. De opname en de werking van insuline-analogen daarentegen lijken niet te worden beïnvloed door de injectieplaats (met uitzondering van Fiasp®).

... betere klinische resultaten

  • De kortste pennaald (4 mm) gebruiken is de beste strategie om IM-injecties te vermijden. Zeer jonge kinderen met een dunne subcutane vetlaag moeten met een 4 mm pennaald een huidplooi nemen. Met een pennaald ≥ 6 mm injecteren onder een hoek van 45° of met een huidplooi dient insuline op dezelfde diepte toe als een 4 mm pennaald.
  • Injecties moeten systematisch worden geroteerd om lipodystrofie (LD) te voorkomen. Dat betekent dat de injectie minstens 1 cm verwijderd moet zijn ten opzichte van de vorige injectie. Wanneer patiënten in lipodystrofisch weefsel injecteren, verstoort dat de farmacokinetiek (FK) en de farmacodynamiek (FD). Dat kan leiden tot variabiliteit in de bloedglucosewaarden, een onverklaarbare hypoclycemie en een hogere HbA1 c-waarde.
  • Pennaalden zijn steriel materiaal en mogen slechts eenmaal gebruikt worden. Pennaalden hergebruiken kan ook leiden tot lipodystrofie.

Meer weten?
Vraag de nieuwe richtlijnen digitaal aan.

Wil je liever een gedrukt exemplaar
ontvangen? Klik dan hier.

Richtlijnen aanvragen

Ben jij van plan je educatie ook aan te passen conform deze richtlijnen?

Of werk jij al volgens deze richtlijnen & wil jij je ervaring met ons delen? Onderschrijf deze dan op dit platform.

Wij horen het graag!